El dissabte 20 d’octubre uns quants participants de l’Associació SMCAnoia van formar part de la Cercavila Solidària a Igualada. Amb el lema «Els gegants i les entitats també tenen Salut Mental» va ser un acte per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental.

Hi van participar elements de la imatgeria igualadina i diferents entitats culturals i festives de la ciutat, com ara l’Associació Cultural Dessota, dels Falcons de Capellades i del grup Mal Llamp. Després d’un recorregut festiu pel centre de la ciutat, els participants a la cercavila van protagonitzar un happening a la Plaça de l’Ajuntament, basat en l’espot de la televisió danesa All that we share (Tot allò que compartim).

L’agenda d’activitats l’ha coordinat la regidoria d’Entorn Comunitari de l’Ajuntament d’Igualada.

En aquest acte es va llegir el següent manifest: 

Manifest 2018 amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental

A Igualada ja portem uns quants dies commemorant el Dia Mundial de la Salut Mental. Avui, 20 d’octubre, però, hem decidit celebrar la data realitzant un acte diferent, un acte que ens impliqui a tots, per fer més palès que mai el lema d’enguany “Salut mental a la comunitat i a la feina”.

Avui doncs, és un dia per debatre, per reflexionar i sobretot per reivindicar. Durant aquests dies s’han estat fent diverses activitats. Avui volem remarcar la importància de poder formar part de la comunitat, de ser partícips del nostre entorn, i alhora la importància de poder accedir a l’àmbit laboral.

Per a les persones amb problemes de salut mental accedir a una feina sovint resulta molt complicat, ens trobem amb moltes dificultats, però totes elles tenen solució si hi ha la voluntat de canviar les coses per part de tots els implicats.

Una de les dificultats ve donada novament per a tots els prejudicis que gran part de la població té cap a les persones amb problemes de salut mental. Sense aquests prejudicis es valoraria a la persona de manera global, per totes les capacitats que té, per la seva experiència laboral i vital i es veuria tot allò que la persona pot oferir. No hem de permetre que aquests prejudicis amaguin tot el que la persona és.

També som conscients de les limitacions que es poden derivar de tenir una malaltia mental en relació a la feina. Algunes persones necessiten feines especials, que no impliquin inestabilitats, que no siguin grans fonts d’estrès, amb horaris reduïts… en definitiva, feines que estiguin adaptades a les característiques de cadascú. Aquestes feines especials les necessitem per les conseqüències que comporten certes malalties mentals, però no es tracta ni de falta de voluntat ni de motivació per a la feina. Tenim ganes i capacitats per treballar però necessitem que hi hagi aquesta sensibilitat per fer feines adaptades.

Així doncs, demanem una major implicació als empresaris per fer possible aquests llocs de treball. Però per aconseguir-ho cal que tothom sàpiga què implica tenir un trastorn mental. Repetim, cal obrir la ment i no deixar-se portar pels prejudicis i mites aquests no reflecteixen la realitat!

Poder tenir una feina, a banda de la remuneració econòmica, ens ajudarà a viure millor, a sentir-nos part de la societat, a sentir-nos útils i, això és molt important per a nosaltres i per a qualsevol persona. Sentir-se útil ajuda a sentir-se millor amb un mateix, a augmentar l’autoestima en definitiva a millorar la salut en tots els sentits.

Com ja hem esmentat, un altre aspecte que és molt important és el fet de poder formar part de la comunitat, poder estar integrats al nostre entorn, de manera activa i participativa. Això a vegades ens resulta molt difícil a causa de les pors que ens acompanyen a nosaltres mateixos, i també per la desconeixença de l’altre gent. Històricament les persones amb malaltia mental havien estat apartades de la comunitat, tancades en una institució però, afortunadament això ho hem anat canviant els darrers anys, gràcies a la voluntat i esforç de molta gent. Però no hem de parar, encara queda feina per fer tot i que anem per bon camí.

També ens agradaria fer una menció especial a les persones que es jubilen, això pot resultar encara més desestabilitzador per a una persona amb problemes de salut mental. Cal que aquestes persones tinguin una xarxa de suport adequada, que els ajudi a mantenir-se actius i partícips de l’entorn. La jubilació ha de suposar una etapa agradable i per seguir gaudint de la vida no un factor que desestabilitzi o empitjori la salut de la persona.

Una de les xarxes que valorem molt positivament és l’existència dels clubs socials. Cal potenciar-los i aprofitar-los al màxim. Són una eina de rehabilitació molt important per a nosaltres i creiem que cal potenciar-la més i més per a que puguin ajudar a més i més persones.

Ja per acabar, agrair a tots els presents la vostra assistència, especialment als que veniu de lluny. Donar les gràcies a totes les persones que fan possible que les coses canviïn a millor, que fan que cada cop es vegin amb més normalitat els problemes de salut mental. Hem millorat molt si seguim així, amb uns objectius compartits i treballant conjuntament arribarem més lluny.

Per això us demanem una aposta ferma i decidida que ens permeti desplegar un model d’inclusió comunitària, on les persones i el respecte a la nostra dignitat siguin l’eix, i la recuperació, la fita a assolir.

Moltes gràcies i desitgem, de debò, que acabeu de gaudir de totes les activitats programades a Igualada i comarca entorn al Dia Mundial de la Salut Mental. Activitats que podeu consultar a través del web de l’Ajuntament d’Igualada, de les xarxes socials o fins i tot en els tríptics existents en els espais municipals.